Concurs: Lectura si Creativitate

Concurs de iarnă: Lectură și creativitate

Citim, povestim, scriem și desenăm…

 

Iarna este anotimpul preferat al copiilor pentru ca iarna aduce zăpadă, vacanță, multe cadouri și voie bună. În același timp iarna este o pendulare între interior și exterior, între cald și rece, este un anotimp în care propriile resurse germinează, potențialul creator se activează și suntem deschiși către reflectare și explorare. Este un timp propice pentru stimularea imaginației și creativității, este un timp în care ne îmbogățim mintea și sufletul cu experiențe și amintiri frumoase și de aceea provocăm copiii la lectură și creativitate.

  

În ce constă concursul?

 

Citim…

 

Propunem spre lectură două titluri destinate copiilor din ciclul primar, “Prințesa Lilifee și micuța căprioară” și “Sharky și secretul comorii din insulă” sau “Sharky si monstrul din adâncuri”. Fetițele vor avea ocazia să se identifice cu prințesa Lillifee  învățând și interiorizând grația, bunătatea și istețimea prințesei, iar băieții vor putea să se identifice cu căpitanul Sharky sau Michi învățând și interiorizând curajul, dibăcia și omenia micului căpitan Sharky sau ale lui Michi. Vor învăța despre valori umane precum prietenia, întrajutorarea, respectul. Vor fi inspirați să caute soluții la problemele ce se ivesc la această vârstă, își vor modela caracterul și vor dobândi mai multă încredere în forțele proprii.

 

Povestim…

 

Propunem lucrul în două echipe formate din fete și băieți în care echipa fetelor povestește celor din echipa băieților despre problemele vrăjitoarei Alba și ale micuței căprioare ținute captivă, despre temerile celor doi șoricei și despre cum reușește prințesa Lillifee să aducă calm și echilibru în viața celor din jurul ei, iar echipa băieților povestește echipei fetelor despre aventurile lui Michi și ale căpitanului Sharky, despre nevoile lor și ale echipajului navei format dintr-un șobolan și un papagal, despre bătrânul pirat Bill, sau Sepio, monstrul marin singuratic și dornic de prieteni buni. Procesul în sine constituie o invitație la cunoașterea intereselor și preocupărilor fetelor și băieților, o invitație la înțelegere și cooperare.

 

 

 

 

 

Desenăm…

Desenăm, pictăm și folosim tehnica colajului să ilustrăm primele noastre cărticele. Cu mânuțe dibace, cu imaginație și creativitate punem pete de culoare, folosim materiale sugestive astfel încât

cei ce ne citesc poveștile să intre mai ușor în lumea eroilor noștri și să se lase absorbiți de litere și imagini…

Scriem…

 

Propunem lucrul în grupuri mixte formate din fete și băieți (grupuri de 4-6 elevi) care să imagineze și să așeze pe hârtie o nouă poveste în care eroii celor două titluri se întâlnesc și trec prin aventuri noi împreună. Spre ce tărâmuri vor pleca prințesa Lillifee și Căpitanul Sharky? În ce circumstanțe  se vor cunoaște vrăjitoarea Alba și piratul Bil? Dar micuța căprioară și micul monstru marin timid și rușinos dornic mereu de prieteni noi? Ce aventuri îi așteaptă? Ce noi personaje vor întâlni?

Abia așteptăm să aflăm privind și citind poveștile voastre…

Pașii concursului

Pentru clasele pregătitoare, 1 și 2

 

 1. Copiii răsfoiesc cartea împreună cu învățătorul și încearcă să ghicească povestea după imagini.

 2. Părinții citesc poveștile acasă cu copiii

 3. Copiii povestesc la școală aventurile prin care trec personajele întâlnite în cele două povești

 4. În grupuri de 4-6 elevi își imaginează o poveste în care personaje din cele două povești se întâlnesc și ilustrează povestea lor în 5 pagini A4 folosind tehnici de colaj și desen. Se capsează paginile împreună și li se adaugă o copertă din carton ilustrată prin tehnicile preferate pe care învățătorul scrie titlul poveștii și numele micilor autori.

 

 

Pentru clasele 3-4

 

 1. Fiecare elev citește una din cărțile propuse

 2. Lucru în echipă: povestire în lanț – fiecare elev povestește un fragment din povestea citita, la bătaia din palme a profesorului acesta preda ștafeta colegului din dreapta sa. Echipa fetelor povestește băieților “Prințesa Lillifee si micuța căprioară”, iar echipa băieților povestește echipei fetelor “Căpitanul Sharky si secretul comorii din insulă” sau “Căpitanul Sharky și monstrul marin”.

 3. Lucru în grup: compoziție și ilustrație – fiecare grup (4-6 elevi) își alege un nume și își imaginează o poveste în care eroii din cele două cărți se întâlnesc și interacționează. Se dezbate în grup conținutul acestei povești și după ce s-au stabilit personajele, întâmplările și dialogurile dintre personaje se alege un membru al grupului care să redacteze povestea cu ajutorul colegilor. Fiecare pagină trebuie ilustrată folosind tehnici de colaj sau desen. La final paginile se capsează și li se adaugă o copertă de carton cu titlul poveștii și numele micilor autori ilustrata prin tehnicile preferate. Se folosesc maxim 5 pagini format A4.

 

Important

 

 • Scanati cărticelele și le trimiteți în format .pdf pe e-mail. Puteți folosi aplicația Cam Scanner downloadabilă gratuit de pe Appstore sau Magazin Play.

 • Completați formularul de înregistrare menționând numele grupurilor participante, numarul de copii în grup, numele învățătorului coordonator, școala, orașul, adresa de e-mail și numărul de telefon și-l trimiteți pe mail împreună cu documentele realizate de copii în format .pdf pe adresa bookshop@uniscan.ro

 • Toate poveștile vor fi postate pe site și părinții împreună cu copiii pot intra să le citească și să voteze poveștile care le-au plăcut mai mult.

 • Toate poveștile primite pe parcursul unei luni vor participa la o tombolă cu premii ce constau în articole cu personajele din colecția Prințesa Lillifee și Sharky. Extragerile vor avea loc în prima săptămână din luna următoare

 • Toți participanții vor primi un cadou surpriză.

 • Se vor acorda premii la sfarșitul iernii pentru cea mai frumos ilustrată poveste, cea mai originală poveste și cea mai captivantă cărticică. Premiile se acordă pe fiecare nivel de studiu.

 

Sugestii

 

 • Organizați o expoziție cu toate cărticelele realizate de copiii din școală la care invitați părinții și profesorii

 • Organizați o licitație pentru părinții care vor să achiziționeze cărticelele și donați banii copiilor dintr-un orfelinat.

 • Dacă timpul permite puneți în scenă poveștile create de copii. Invitați părinții la un spectacol.

  

 

Cât ține concursul?

 

 • Proiectele se pot trimite pâna la sfârșitul fiecărei luni de iarnă, dar nu mai târziu de 28 februarie 2018.

 

Premii

 

 • Premii surpriză pentru fiecare elev participant și pentru învățătorul coordonator.

 • Tombolă cu extrageri lunare. Premiile se alocă pentru fiecare membru al grupului și învățătorului coordonator.

 • Premii finale pentru cea mai atractivă carte, cea mai frumos ilustrată poveste și cea mai captivantă poveste. Alocarea premiilor se va face în baza voturilor de pe site și se vor da atât elevilor câștigători cât șiînvățătorului coordonator.

 • Un certificat de coordonator al proiectului “Lectură și creativitate: citim, povestim, desenăși scriem” va fi acordat tuturor învățătorilor coordonatori.

 

 Evaluarea proiectelor

 

 • Toate proiectele care respectă numărul de pagini și tehnicile indicate de ilustrare vor fi postate pe site-ul nostru. Puteți invita profesori, părinți și copii să citească poveștile și să voteze poveștile preferate. Căștigătorii vor fi desemnați pe baza numărului de voturi primite.

 

Ofertă specială

 

20% discount la achiziționarea a minim 15 exemplare și cele 2 titluri gratuit pentru învățătorul coordonator.

 

Comenzi

 

Comenzile se pot plasa către:

Uniscan Grup Educational

Birouri și depozit: 021.224.50.80; 021.224.50.26

Nicoleta Ropar: 0733300908; nicoleta.ropar@uniscan.ro

Mariana Vilsan: 0733300907; mariana.vilsan@uniscan.ro

Daniela Tudora: 0733300909; daniela.tudora@uniscan.ro

Doina Ghita: 0733300903; doina.ghita@uniscan.ro

Cristina Lepadatu: 0733300906; cristina.lepadatu@uniscan.ro

 

Succes!

Echipa Uniscan

Copyright © 2008-2018 UniScan. Toate drepturile rezervate.
Înapoi pe
uniscan.ro

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi mereu primul care află despre cursurile de formare profesională, despre noutățile și despre promoțiile Uniscan.

Nume și Prenume:

Adresa de e-mail*:

Oraș și județ*:

Statut*:

Profesor lb. engleză
Învățător
Educator
Profesor diriginte
Prof. consilier școlar
Psiholog
Părinte
Elev
Altul

Eroare! {mesaj_eroare}

Momentan nu doresc să mă abonez la newsletter. Înapoi pe uniscan.ro

Ati fost inscris cu succes!